Vereniging_Geschiedenis

De geschiedenis van Pollux
 
DE VERENIGING
Hockeyen bij "Pollux” staat voor Fun & Groei, ofwel prestatie én recreatie. De Vlaardingse Mixed Hockey Club "Pollux” heeft zich sinds haar oprichting in 1940 ontwikkeld tot een middelgrote vereniging van circa 700 leden. "Pollux” streeft naar een gezonde combinatie van topprestaties door de standaardteams en recreatie voor de overige elftallen. Voor de jeugd is er een speciaal opleidings- en trainingsplan.

Sterke verenigingsband
De band tussen leden en de vereniging wordt ook versterkt, doordat zowel leden als ouders van leden assisteren bij de bardiensten, het rijden naar uitwedstrijden, deelname in commissies, begeleiden van jeugdteams en het fluiten van thuiswedstrijden als clubscheidsrechter. Vele vrijwilligers houden zó "Pollux” levend en geven de vereniging het specifieke, gezellige karakter.

HISTORIE
De Vlaardingse Mixed Hockey Club "Pollux” die toen der tijd nog niet zo heette werd op 12 oktober 1940 opgericht door een vijftal leerlingen van een huishoudschool, de dames: Leny Ekelaar, Frida Over de Linden, Jopie van der Weyde, Rina Krijnse Locker en Tine (Miel) de Zeeuw.

Deze in eerste instantie alleen voor dames opgerichte vereniging kreeg de naam D.K.S. wat een afkorting was van "De Kromme Stok”. De vereniging startte in Vlaardinger-Ambacht.

In 1941 voegden de 3 zusjes Lammers van de Mulo zich bij de vereniging en hun vader Pa Lammers die tevens trainer en de aller eerste voorzitter werd in de geschiedenis van "Pollux”.

In 1942 werd het pas echt een mixed hockey club want, toen kwamen ook de heren erbij. Er kon alleen op de zaterdag gespeeld worden in het Oranjepark. Later trok D.K.S. in bij voetbal vereniging VFC en kon daardoor ook op de zondag spelen. Aan het eind van de oorlog lag de competitie stil. Toen de ellende eenmaal achter de rug was, kon men weer naar hartelust gaan hockeyen.

In 1953 mocht men van de onderbond geen onderafdeling meer zijn van VFC. Daarom vertrok men naar het Shellsportpark "de Vijfsluizen”. D.K.S. bleef echter een open vereniging. Weer later verhuisde men naar het sportcomplex aan de Claudius Civiliuslaan. Daar maakte de club als hoogte punten het eerste kampioenschap van het eerste heren elftal en de opening van het nieuwe clubhuis mee. Toen D.K.S. zich inschreef bij de Koninklijke Nederlandse Hockey Bond (KNHB) bleek dat een andere vereniging ook al de naam D.K.S. had. D.K.S. moest dus naar een andere naam gaan zoeken en zo ontstond uiteindelijk de naam "Pollux”.

"Pollux” groeide door en dus moest er wederom opnieuw gezocht worden naar een andere locatie. In 1973 kon "Pollux” in de Broekpolder terecht, verwacht werd dat in 1976 de velden gezaaid zouden worden en het clubhuis af zou zijn. Dit gebeurde echter pas allemaal in 1980.

HEDEN EN TOEKOMST
Een prachtig verleden is mooi, maar daar wil "Pollux” het natuurlijk niet bij laten.

Jaarlijks melden zich veel nieuwe (jeugd-)leden. Zij zijn al dan niet bedeeld met talent en ambitie en hebben gemeen dat zij toetreden om wat de club hun kan bieden. Zowel wat betreft de beoefening van het hockeyspel, als het plezier daar omheen. En door de bank genomen hopen ze ook trots te kunnen zijn op hun club, op de prestaties en de reputatie van "Pollux” in de hockeywereld.

 "Pollux” moet beantwoorden aan een breed verwachtingspatroon:
  • het leren van het hockey-spel;
  • het plaats bieden aan sportief en sociaal genoegen; en
  • het invullen van ambities.
Op dit spectrum van voornemens en verwachtingen sluiten beleid en organisatorische opbouw van de vereniging zo goed mogelijk aan.