Veelgestelde vragen

Klik voor meer informatie over de betreffende categorie:

 (Vrijwilligers-)baantjes voor de jeugd  Aantal vragen: 4
 Fluiten  Aantal vragen: 6
 Roken, gevonden voorwerpen & sleutelbeheer  Aantal vragen: 3
 Teamindelingen & selectie  Aantal vragen: 5
 Trainingspakken  Aantal vragen: 1
 Weersomstandigheden & afgelastingen trainingen/wedstrijden  Aantal vragen: 3

Mis je hier nog informatie? Mail ons op [email protected]

Weersomstandigheden & afgelastingen trainingen/wedstrijden
Hoe worden we geïnformeerd over afgelastingen van wedstrijden? 
Bij thuiswedstrijden neemt het wedstrijdsecretariaat van Pollux direct contact op met het wedstrijdsecretariaat van de tegenstander. Zij informeren hun eigen teams. Daarnaast worden afgelastingen zichtbaar via de website en app. Bij uitwedstrijden is het bij twijfel (vorst/storm/sneeuw) altijd slim om even op de website van de tegenstander te kijken. Daar kan al op staan dat alle wedstrijden tot een bepaald tijdstip zijn afgelast. Daarnaast neemt het wedstrijdsecretariaat van de tegenstander contact op met dat van Pollux en zal ons wedstrijdsecretariaat de coaches binnen Pollux informeren zodra wij een afgelasting doorkrijgen. 

 
Wanneer worden trainingen of wedstrijden afgelast en/of zijn de velden niet bespeelbaar? 
Bij extreme weersomstandigheden kan de KNHB besluiten dat de wedstrijden centraal worden afgelast. De KNHB zal dit melden op haar website en Pollux zal dit via de eigen website en app melden. Check dus bij slecht weer vóór vertrek de website! Als er geen centrale afgelasting plaatsvindt kunnen wedstrijden bij slecht weer afgelast worden na overeenstemming tussen de betrokken verenigingen. Ook de zaalbeheerder van een sporthal kan tot afgelasting adviseren aan de verenigingen. Afgelaste wedstrijden worden in beginsel niet ingehaald.

Als het regent, gaan de trainingen en wedstrijden in principe altijd door. LET OP: zolang er plassen staan op veld 1 mag op dit veld NIET gespeeld worden. Teams die op dit veld spelen moeten uitwijken naar een ander veld. Kijk bij zware regenval, onweer of vorst op de website, daar staat een bericht als de training of wedstrijd niet doorgaat. Als wedstrijden worden afgelast, krijg je hierover ook nog apart bericht.

Het waterveld mag niet betreden worden als het vriest. Voor de beoordeling van bespeling van een waterkunstgrasveld bij vorst zijn twee zaken van belang. Ten eerste: is het veld vochtig? En nog belangrijker: is het veld veilig om op te spelen? Met andere woorden: levert bespeling wel of niet onnodig risico voor de speelsters en spelers op.

Bij sneeuw mogen de velden ook niet betreden worden. De sneeuw wordt dan namelijk samengedrukt. Op die plekken zal ijsvorming ontstaan waarin de vezels van de kunststofmat vastgevroren raken. Als onder dergelijke omstandigheden wordt gespeeld, zal het bij invallende dooi langer duren voordat de samengedrukte sneeuwijsplakken zijn weggesmolten en het veld weer bespeelbaar is.

Bij lang aanhoudend onweer kunnen trainingen of wedstrijden worden afgelast. Als het echter van korte duur is, wordt het spel tijdelijk stilgelegd.
 
Wat te doen bij onweer? 
Ben je buiten, reken dan eerst uit hoe ver het onweer bij je vandaan is. Dit doe je door het aantal seconden te tellen tussen flits en donder. Met de ’tiensecondenregel‘ kun je inschatten of je moet gaan schuilen: als er minder dan 10 seconden zitten tussen de bliksemflits en de donder, dan is het onweer gevaarlijk dichtbij. 

Verlaat in dit geval spoedig het veld en ga direct schuilen. 
Ga niet in de dug-out zitten!

Lukt dit niet, houd dan rekening met het volgende:
  • Stop met sporten en zoek een veilige plek. Dit geldt zeker voor keep(st)ers, die vaak in een metalen doel staan.
  • Ga in het open veld zo ver mogelijk vandaan bij allerlei hoge- of metalen dingen. Hurk met je voeten bij elkaar. Ga gehurkt op je tenen zitten, sla je armen om je knieën, het hoofd zo laag mogelijk, de handen over de oren en de voeten tegen elkaar.
  • Ga nooit plat op de grond liggen, want de bliksem loopt vaak horizontaal over de grond.
  • Schuil nooit onder een boom of bij een metalen afrastering (zoals een dug-out). Je kunt dan namelijk worden getroffen door een indirecte inslag. Dit is een inslag, die jou alsnog via de grond bereikt.
  • Leun/hang niet over de afrastering van het hockeyveld en raak geen metalen delen aan!
  • Wanneer het regent, laat je dan doornat worden. De bliksem zal dan namelijk via je huid en kleding de grond bereiken en niet zo snel door je lichaam gaan.
  • Doe kettingen af en berg mobiele telefoons op. Zij geleiden de opwaartse stroom (te) goed en trekken de bliksem aan.