Veelgestelde vragen


(Vrijwilligers-)baantjes voor de jeugd 

Klik voor meer informatie over de betreffende categorie:

  • Ik zou graag training geven aan een van de jeugdteams, kan dat?

    Vanuit de Technische Commissie zoeken we elk seizoen weer een aantal enthousiaste en gemotiveerde trainers voor onze jeugdteams. Vind jij het leuk om je hockeykennis en -ervaring over te dragen? Lijkt het je leuk om 1 of 2 keer per week training te geven aan jongere teams? Laat het ons dan weten via het contactformulier via de button .

    Contact
  • Kan ik achter de bar werken als bijbaantje?

    Ben je 14 jaar of ouder, dan mag je komen helpen achter de bar. We kunnen nog wel nieuw barpersoneel gebruiken. Bardienst draaien op Pollux is de leukste baan in de regio! Het is hard aanpoten, zeker in de rust of na een wedstrijd. Voordeel bij deze baan is dat je een behoorlijke stem in het plannen van je diensten hebt. Ook prettig op z’n tijd. Interesse?  Laat het ons dan weten via het contactformulier via de button.

    Contact
  • Kan ik bijverdienen door extra wedstrijden te fluiten?

    Wil je graag fluitbeurten van andere leden overnemen voor een leuke bijverdienste? Dan ontvangt de Arbitragecommissie graag je naam en contactgegevens via het contactformulier, te vinden onder de button. Op de bijlage op de pagina Arbitrage kun je terugvinden wat de verdiensten per wedstrijd zijn. 

    Contact
  • Kan ik meehelpen met het organiseren van feesten en evenementen?

    Wil je graag fluitbeurten van andere leden overnemen voor een leuke bijverdienste? Dan ontvangt de Arbitragecommissie graag je naam en contactgegevens via het contactformulier te vinden onder de button. Op de bijlage op de pagina Arbitrage kun je terugvinden wat de verdiensten per wedstrijd zijn. 

    Contact


Fluiten

Klik voor meer informatie over de betreffende categorie:

  • Hoe weet ik of ik ben ingedeeld om te fluiten?

    Zodra het wedstrijdschema definitief is vanuit het wedstrijdsecretariaat, worden de scheidsrechters zo snel mogelijk ingedeeld. Wanneer je wordt ingedeeld om te fluiten, krijg je automatisch bericht vanuit het ledeninformatiesysteem LISA. Hou voor de zekerheid daarnaast ook de app in de gaten. Daar kun je, in je persoonlijke agenda, zien of je moet fluiten.

  • Kan ik bijverdienen door extra wedstrijden te fluiten?

    Wil je graag fluitbeurten van andere leden overnemen voor een leuke bijverdienste? Dan ontvangt de Arbitragecommissie graag je naam en contactgegevens via een bericht aan [email protected]. Op de bijlage op de pagina Arbitrage kun je terugvinden wat de verdiensten per wedstrijd zijn. 

  • Kan ik mijn scheidsrechtersbeurt laten overnemen?

    Ben je als jeugd- of seniorlid ingedeeld om te fluiten, maar kun of wil je echt niet fluiten? Dan kun je proberen een vervanger te regelen via de afkooplijst (te vinden op de pagina Arbitrage). Over boetes voor het niet komen opdagen voor een fluitbeurt vind je ook meer informatie in de bijlage op de pagina Arbitrage.


    Daarnaast bestaat er bij Pollux de mogelijkheid om als seniorlid je fluitbeurt(en) voor het gehele seizoen af te kopen. Dan word je niet ingedeeld. Hiervoor kun je aan het begin van het seizoen een aanvraag mét toelichting indienen via [email protected]. Na goedkeuring door de Arbitragecommissie zal de Ledenadministratie de afkoopsom verrekenen met de contributienota. 

  • Kun je vrijstelling krijgen van fluiten als je ander vrijwilligerswerk voor de club doet?

    Op VMHC Pollux geven wij geen vrijstelling op het fluiten als je andere werkzaamheden verricht op de club. 

  • Vanaf welke leeftijd moet ik wedstrijden gaan fluiten?

    De KNHB stelt dat je vanaf 16 jaar verplicht een aantal wedstrijden per seizoen moet fluiten. Binnen VMHC Pollux heeft elk A-jeugdlid en seniorlid van VMHC Pollux de plicht een aantal wedstrijden per seizoen te fluiten. Gemiddeld komt dit uit op 5 à 6 wedstrijden per seizoen.


    Bij onvoldoende scheidsrechters voor onze thuiswedstrijden delen we echter ook tweedejaars B-spelers – en eventueel ook eerstejaars B-spelers – in om te fluiten. In dat geval word je ingedeeld bij wedstrijden van de D-jeugd samen met een meer ervaren scheidsrechter. Óf we proberen ervoor te zorgen dat iemand vanuit de Arbitragecommissie langs het veld staat om te begeleiden. 

  • Waarom ben ik als B-jeugdlid nog niet opgeroepen voor een scheidsrechterscursus?

    Helaas is er een achterstand in het geven van scheidsrechterscursussen. Deze is ontstaan voordat de Arbitragecommissie is opgericht. De commissie is nu bezig deze achterstand weg te werken. Het coronavirus heeft de voortgang hierin helaas gehinderd. De commissie doet erg haar best om de huidige B-jeugd te voorzien van de cursus. Zodra dit lukt, krijgen zij hiervan bericht. 


Roken, gevonden voorwerpen & sleutelbeheer

Klik voor meer informatie over de betreffende categorie:

  • (Waar) kan er nog gerookt worden binnen Pollux?

    Pollux is een rookvrije club. Per 1 januari 2020 is een wet van kracht die voorschrijft dat alle sportclubs rookvrij moeten zijn. Wat betekent dit voor Pollux? Op de club mag niet meer worden gerookt. Er zijn geen asbakken meer binnen de hekken. Buiten de hekken mag gerookt worden. Er is een peukenput bij het entreehek. Spreek elkaar gerust aan als er toch gerookt wordt. Werken jullie mee aan de rookvrije generatie?

  • Waar kan ik terecht voor gevonden voorwerpen?

    De gevonden voorwerpen worden bij de entree van het clubhuis, gelijk als je binnenkomt links bewaard in een kist. De gevonden voorwerpen blijven daar 1 á 2 maanden liggen, voordat ze aan een goed doel worden gegeven. Waardevolle liggen achter de bar of achter slot. 

  • Wie zorgt ervoor dat het hek bij Pollux opengaat?

    Trainers die als eerste op een bepaalde dag trainen krijgen in principe een sleutel (tegen 25 euro borg). En ook het barpersoneel dat moet openen heeft een sleutel. Op dagen waarop het onzeker is of er gewoon volgens het reguliere trainingsschema wordt getraind, is het aan de trainers om na te gaan welke teams er wel of niet komen trainen en wie er dan een sleutel heeft. De sleutel is ook altijd op te halen (te lenen) bij Reneé Helderop of Lisette Nees. 


Teamindelingen & selectie 

Klik voor meer informatie over de betreffende categorie:

  • Hoe vinden de teamindelingen plaats?

    Als Technische Commissie (TC) zijn de teamindelingen voor een nieuw seizoen ieder jaar weer een moeilijke en intensieve klus voor ons. We realiseren ons goed dat het onmogelijk is om iedereen gelukkig te maken met de nieuwe indeling. We willen alle Pollux-leden en ouders echter op het hart drukken dat wij er alles aan doen om zo zorgvuldig mogelijk te werk te gaan.


    Fun & Groei zijn belangrijke pijlers voor Pollux. We zijn een gezellige, kleinschalige hockeyclub waar spelplezier voorop staat. Maar daarnaast hechten we er ook aan om het hockeyniveau van alle leeftijdscategorieën binnen Pollux naar een (nog) hoger niveau te tillen. Het gehele seizoen zijn de spelers gedurende wedstrijden en trainingen beoordeeld op 6 criteria: techniek, inzicht, persoonlijkheid, snelheid, potentie en inzet. Trainers en coaches vullen gedurende het seizoen door een beoordelingsformulier in met een beoordeling van alle spelers. 


    Elk jaar kijken we dan aan het einde van het hockeyseizoen opnieuw naar de teamindeling voor het komende hockeyseizoen. Deze presenteren we aan het eind van het hockeyseizoen in juni. Lijncoördinatoren vanuit de Technische Commissie stellen teams samen met de best bij elkaar passende spelers. Zij doen dit op basis van de beoordelingsformulieren van de trainers en coaches en de evaluaties van de wedstrijden en trainingen die ze hebben bekeken. Daarnaast hebben de lijncoördinatoren met vrijwel alle trainers en coaches persoonlijk overleg en nemen ze op individuele basis de voorlopige indelingen door.


    Lijncoördinatoren zijn vrijwilligers (niet per definitie met hockeyervaring) die zich vrijwillig inzetten om de jaarlijkse puzzel van de teamindelingen te maken. De kennis en inzichten van de trainers en coaches zijn leidend. 


    Mocht je zelf als vrijwilliger een waardevolle bijdrage willen leveren aan de kwaliteit van hockey en het proces rondom het indelen van de teams, dan kunnen we je hulp goed gebruiken! Neem dan contact op met Eric van Reeuwijk.

  • Hoe vindt bij Pollux selectie plaats?

    Binnen de jongste jeugd (E en F) wordt er bij Pollux bewust nog niet geselecteerd en worden de teams zoveel mogelijk ‘sociaal’ ingedeeld. Maar vanaf het eerste jaar in de D-categorie selecteren wij. Voor een speler, die is ingedeeld in een selectieteam wordt verwacht (verplichting) dat er aan alle trainingen (minimaal 2 per week) en aan alle wedstrijden wordt deelgenomen. In alle jeugdlijnen is in principe het 1e team een selectieteam. Het 2e team wordt alleen geselecteerd op sterkte, indien A) er 4 of meer complete elftallen in een bepaalde leeftijdscategorie kunnen worden gemaakt én B) er voldoende potentieel binnen de leeftijdscategorie aanwezig is om een 2e selectieteam samen te stellen. In enkele gevallen is hier een uitzondering op van toepassing, wanneer we bijvoorbeeld van het 3e team een opleidingsteam maken met eerstejaarsspelers. 


    Bij Pollux houden we voor de jeugd in principe geen selectietrainingen. Deze trainingen zijn slechts een momentopname en doen niet altijd recht aan de potentie van de spelers (vanwege spanning, gesteldheid, privéomstandigheden etc.). Alleen wanneer we er met de teamindelingen als Technische Commissie niet uitkomen op basis van de beoordelingen van de trainers en coaches, besluiten we incidenteel om toch een selectietraining te houden.

  • Mijn zoon/dochter stijgt uit boven zijn/haar medespelers in het team. Waarom komt hij/zij niet in een selectieteam?

    Wanneer spelers uitstijgen boven medespelers uit het huidige team wil dat niet zeggen dat zij qua sterkte thuishoren in een selectieteam. Vanuit de Technische Commissie wordt hier zorgvuldig naar gekeken. Wanneer zij oordelen dat de betreffende speler geen selectieniveau heeft op basis van techniek, inzicht, persoonlijkheid, snelheid, potentie en inzet (zijnde de 6 criteria op basis waarvan wordt geselecteerd), wordt hij/zij ‘sociaal ingedeeld’. 

  • Hoe gaat de Technische Commissie om met speciale verzoeken van ouders en spelers om hoger of bij vrienden/vriendinnen te worden ingedeeld?

    In de selectieteams zitten alleen spelers die er qua techniek, inzicht, persoonlijkheid, snelheid, potentie en inzet (tijdens trainingen en wedstrijden) uitstijgen ten opzichte van hun medespelers. De niet-selectieteams worden zoveel mogelijk ‘sociaal ingedeeld’. Voor deze indeling hebben we advies en informatie ingewonnen bij de trainers en coaches. 

  • Is het écht zo dat niet-selectieteams met een hoger cijfer (bijv. MC4) niet lager spelen dan teams met een lager cijfer (bijv. MC3)?

    De niet-selectieteams in een leeftijdscategorie worden zoveel mogelijk ‘sociaal ingedeeld’. Voor deze ‘sociale indeling’ hebben de lijncoördinatoren advies en informatie ingewonnen bij de trainers en coaches. Daarnaast worden spelers qua positie en niveau over de teams verdeeld. Een hoger cijfer bij de aanduiding van een specifiek team (bijvoorbeeld 'MC4') klinkt wellicht ‘lager’ qua speelniveau dan een lagere team met een lager cijfer (bijvoorbeeld 'MC3'), maar betekent niet dat het team dan lager is ingedeeld qua speelsterkte. De KNHB deelt de teams vervolgens qua klasse in aan de hand van een ranking van de prestatie van de spelers van het voorgaande hockeyjaar.


Trainingspakken

Klik voor meer informatie over de betreffende categorie:

  • Welke teams krijgen gesponsorde trainingspakken?

    D- en E-spelers ontvangen aan het begin van elk seizoen een trainingspak van onze sponsor Van Zanden Orthodontie. Verder is het natuurlijk erg leuk als ook voor de andere teams een sponsor opstaat om trainingspakken te sponsoren. Misschien een idee voor ouders met een eigen bedrijf die gezamenlijk hun team sponsoren?


Weersomstandigheden & afgelastingen trainingen/wedstrijden

Klik voor meer informatie over de betreffende categorie:

  • Hoe worden we geïnformeerd over afgelastingen van wedstrijden?

    Bij thuiswedstrijden neemt het wedstrijdsecretariaat van Pollux direct contact op met het wedstrijdsecretariaat van de tegenstander. Zij informeren hun eigen teams. Daarnaast worden afgelastingen zichtbaar via de website en app. Bij uitwedstrijden is het bij twijfel (vorst/storm/sneeuw) altijd slim om even op de website van de tegenstander te kijken. Daar kan al op staan dat alle wedstrijden tot een bepaald tijdstip zijn afgelast. Daarnaast neemt het wedstrijdsecretariaat van de tegenstander contact op met dat van Pollux en zal ons wedstrijdsecretariaat de coaches binnen Pollux informeren zodra wij een afgelasting doorkrijgen. 

  • Wanneer worden trainingen of wedstrijden afgelast en/of zijn de velden niet bespeelbaar?

    Bij extreme weersomstandigheden kan de KNHB besluiten dat de wedstrijden centraal worden afgelast. De KNHB zal dit melden op haar website en Pollux zal dit via de eigen website en app melden. Check dus bij slecht weer vóór vertrek de website! Als er geen centrale afgelasting plaatsvindt kunnen wedstrijden bij slecht weer afgelast worden na overeenstemming tussen de betrokken verenigingen. Ook de zaalbeheerder van een sporthal kan tot afgelasting adviseren aan de verenigingen. Afgelaste wedstrijden worden in beginsel niet ingehaald.


    Als het regent, gaan de trainingen en wedstrijden in principe altijd door. LET OP: zolang er plassen staan op veld 1 mag op dit veld NIET gespeeld worden. Teams die op dit veld spelen moeten uitwijken naar een ander veld. Kijk bij zware regenval, onweer of vorst op de website, daar staat een bericht als de training of wedstrijd niet doorgaat. Als wedstrijden worden afgelast, krijg je hierover ook nog apart bericht.


    Het waterveld mag niet betreden worden als het vriest. Voor de beoordeling van bespeling van een waterkunstgrasveld bij vorst zijn twee zaken van belang. Ten eerste: is het veld vochtig? En nog belangrijker: is het veld veilig om op te spelen? Met andere woorden: levert bespeling wel of niet onnodig risico voor de speelsters en spelers op.


    Bij sneeuw mogen de velden ook niet betreden worden. De sneeuw wordt dan namelijk samengedrukt. Op die plekken zal ijsvorming ontstaan waarin de vezels van de kunststofmat vastgevroren raken. Als onder dergelijke omstandigheden wordt gespeeld, zal het bij invallende dooi langer duren voordat de samengedrukte sneeuwijsplakken zijn weggesmolten en het veld weer bespeelbaar is.


    Bij lang aanhoudend onweer kunnen trainingen of wedstrijden worden afgelast. Als het echter van korte duur is, wordt het spel tijdelijk stilgelegd.

  • Wat te doen bij onweer?

    Ben je buiten, reken dan eerst uit hoe ver het onweer bij je vandaan is. Dit doe je door het aantal seconden te tellen tussen flits en donder. Met de ’tiensecondenregel‘ kun je inschatten of je moet gaan schuilen: als er minder dan 10 seconden zitten tussen de bliksemflits en de donder, dan is het onweer gevaarlijk dichtbij. 


    Verlaat in dit geval spoedig het veld en ga direct schuilen. 

    Ga niet in de dug-out zitten!

Share by: